Teren malowniczej wsi Barcinek sięga czasów osadników zwanych Olędrami. W 1782 roku ówczesny właściciel Bugaju, Walenty Chobrzyński sprowadził do wsi Olędrów, którzy osiedlili się, tworząc swoje gospodarstwa i miejsca do upraw rolnych. To właśnie oni karczowali nieużytki oraz meliorowali grunty na których siali i z których zbierali plony. Dziś nie ma już po nich śladu, prócz resztki filaru bramy do cmentarza. Dziś Barcinek to malownicza wieś położona nad Jeziorem Kowalskim, w której powstał magiczny obiekt – Centrum eventowe Barcinek, a pracują tu niezwykli ludzie, którzy traktują swoją pracę jak pasję. Dbamy o swoje gospodarstwo i o gościnność, tak jak dbali o swoje gospodarstwa Olędrzy, o których chcemy zachować pamięć.
Właściciele M i A Catering widząc piękne pole na piaszczystych ziemiach z ogromnym potencjałem, mieli w głowie pewien plan zagospodarowania i tak oto w 2009 roku powstały pierwsze fundamenty. Powstał również barcinkowy pawilon letni, pod którym dziś odbywają się wszystkie imprezy plenerowe. Wiata wyposażona jest w grill bar, wygodne komplety biesiadne, toalety w wysokim standardzie oraz ściany boczne, które chronią przed wiatrem i deszczem, ale nie zakrywają otaczającego obiekt widoku.
Z biegiem czasu powstał budynek główny, w ogrodzie wyrosły piękne drzewa i krzewy, a trawa nabrała żywego, zielonego koloru. Ogromna staranność w pielęgnacji pozwoliła nam uzyskać efekt WOW – usłyszeliśmy nawet, że mamy lepszą trawę niż murawa na Stadionie Poznań przy ul. Bułgarskiej. Teren zielony, czyli nasz ogród, to blisko 1,2 ha terenu gotowego na przeróżne aranżacje i budowę infrastruktury hal namiotowych. Przyłącza prądowe umożliwiają ustawienie wielu atrakcji, sceny oraz punktów gastronomicznych podczas wydarzenia plenerowego.
Sielski klimat w połączeniu z nowoczesnością przyciąga każdego. Każdy, kto nas odwiedzi nie może oderwać wzroku od ogrodu i jakości miejsca i usług jakie oferujemy. Obiekt zapewnia intymność organizowanych wydarzeń jednocześnie zapewniając bliską odległość Poznania.
Pierwszą plenerową imprezę zorganizowaliśmy w 2013 roku na 290 osób. Do dziś miło wspominamy to wydarzenie i od tamtego czasu imprezy plenerowe odbywają się u nas przez cały sezon wiosenno-letni, a nawet jesienny. W okresie zimowym tworzymy eventy w budynku głównym, niestety z ograniczoną liczbą gości.
W budynku głównym mieści się profesjonalna kuchnia, w której niesamowici kucharze, którym szefuje Krzysztof przygotowują wyśmienite potrawy, by poruszyć Wasze smakowe zmysły i przenieść Was choć na moment w niezwykłą podróż po polskich i nie tylko polskich smakach. Na tym samym poziomie znajduje się duża sala, w której odbywają się różnego rodzaju imprezy firmowe, szkolenia, romantyczne wesela, Pierwsze Komunie Święte oraz inne spotkania firmowe lub prywatne. Wchodząc po schodach odkryjemy antresolę ze szklaną podłogą i tarasem z widokiem na naturalne otoczenie, czyli okoliczne lasy, pola i Jezioro Kowalskie. Antresola pozwoli nam również przejść do salki konferencyjnej w pełni wyposażonej, w której odbyło się już nie jedno szkolenie. Z antresoli przejdziemy do części, w której to, znajduje się 11 dwuosobowych pokoi z łazienkami o wysokim standardzie.